Antalya Tasbit

antalyatasbit

Güvenli Trafik İçin Şoförlere Eğitim

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ve Emniyet Genel Müdürlüğü ticari araç sürücülerini bilgilendirmek amacıyla Antalya’da bir toplantı düzenledi.

 

TŞOF BAŞKANI APAYDIN: “ŞOFÖRLÜK MESLEK STANDARDI ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLADI. YÜK VE YOLCU TAŞIMASINDA ÇALIŞANLARIN YÜZDE 80’i ŞOFÖR, YÜZDE 20’si İSE MAL SAHİBİDİR”

 

 

Ticari araçların kara yollarında özel otomobillere göre daha fazla olduğuna değinen Apaydın, trafik sorununun, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insan yaşamını tehdit eden önemli sorunların başında geldiğine dikkati çekti. Sorunun Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlığı tehdit eden küresel halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğine değinen Apaydın, trafik kazalarının toplumun her kesimini etkileyen bir problem olmaya devam ettiğini belirtti.

 

 

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) ile Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından toplu taşıma aracı sürücüleri için düzenlenen ”Ticari araç sürücülerinin bilgilendirilmesi toplantısı” Sea Life Otel’de gerçekleşti. Toplantıya Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Hamza Altıntaş, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Akif Aktuğ, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı ve TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi Cem Sert, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok, Antalya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı ve TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Alkan, Kamu Kurum ve Sivil toplum kuruluş temsilcileri, oda başkanları ve ticari araç sürücüleri katıldı.

Açılış Konuşmasını yapan Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, yük ve yolcu taşımacılığı yapan herkesin belirli eğitimden geçmesi gerektiğini belirterek, “Araçlarımızda can taşıyoruz. Daha bilinçli kişilerin direksiyon başında olması lazım. Emniyet Müdürlüğü de federasyonumuza destek veriyor” dedi.

Trafikten Sorumlu Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Akif Aktuğ ise Antalya’da her geçen gün araç, sürücü ve kaza sayısının çoğaldığına dikkati çekerek, yaralamalı trafik kazaların azaldığını, ancak ölümlü kazaların arttığını kaydetti.

Avrupa’da birçok kentte uygulamaya konulan, Antalya’da ise pilot bölge uygulaması ile Konyaaltı Caddesi’nde başlatılan ‘Yaya Öncelikli Şehir’ uygulamasını hatırlatan Aktuğ, “Kalkınmış toplumlarda olduğu gibi, ışıksız yaya geçitlerinde, yayalara öncelik tanınan trafik kültürünün yenilikçi bir yaklaşımla toplum tarafından benimsenmesi sağlanacak. Projeyi hazırlarken dayanağımız ‘Önce insan’ ilkesi oldu. Avrupa trafik kültürüne göre uygulanacak eğitim süreciyle hedefimiz gerçekleşmiş olacak” diye konuştu.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, şoförün trafik güvenliği konusunda eğitimli ve bilinçli olmasının, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kalabilmesinin trafik güvenliğini de doğrudan etkileyeceğini söyledi.

TŞOF Başkanı Apaydın, şoför esnafının Türk ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerek, “Şehiriçi, şehirlerarası, uluslararası yük ve yolcu taşımasında, öğrenci ve işçi servis araçlarının kullanımında çalışan şoförlerin oranı yüzde 80’dir. Yüzde 20’si ise mal sahipleridir. Bu nedenledir ki, şoförün meslek eğitimi ve meslek standartlarının belirlenmesi çok önemlidir. En önemli hedeflerimizden birisi olan şoförlük meslek standartlarının hazırlanması ve uygulanmaya konulması çalışmalarımız resmen başlamıştır. Mesleki Yeterlilik Kurumu nezdinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile birlikte başlatılan bu çalışmalarda taksi, minibüs, kamyon ve okul servis aracı şoförlüğü meslek standardı ile ilgili çalıştaylar ve taslak raporlar hazırlanmış olup, sırada ‘kamu personeli servis aracı şoförlüğü meslek standardı’ çalışmaları bulunmaktadır” diye konuştu.

“TAŞIMACI ESNAFI BÜYÜYEMEDİ”

Trafik güvenliğinin daha etkin olarak sağlanması ve karayolunda meydana gelen kazaların önlenmesi için yapılan çalışmaların daha bilinçli ve teknolojik yöntemlerle sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Apaydın, “Ancak, bütün bu olumlu gelişmelerin yanında taşımacı esnafı ekonomik olarak aynı ölçüde büyüyememiş, günümüzde her sektörde yaşanan ekonomik sıkıntı, iş hacminin gittikçe küçülmesi, pek çok maliyet giderleri ve en önemlisi de akaryakıta yapılan zamlar, vergi yükü altında boğuşan esnafın büyük firmalarla rekabet etmesini engellemiştir. Bu da esnafın gittikçe küçülmesine ve hatta pek çok taşımacının mesleği terk etmelerine neden olmuştur. Yasaların getirdiği yükümlülükler büyük şirket ve firmalar baz alınarak belirlendiğinden esnafın bunları yerine getirmesi ve sürekli değişen uygulamaları takip edebilmeleri mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca gerek genel mevzuat, gerekse 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu çerçevesinde yapılan yeni düzenlemelerde kazanılmış hakların korunmaması, her seferinde mevcut ekonomik durumu zorlaştırıcı yeni düzenlemelere yer verilmesi de esnafımızın mağduriyetine neden olmaktadır. Bu sebeple öncelikle şoför ve nakliyeci esnafımızın kazanılmış haklarının korunması için gerekli çalışmalar yapılmakta olup, bu konuda ilgili bakanlık ve birimlerle irtibatımız devam etmektedir” dedi.

Toplantıda, yılın başarılı polisleri ve örnek sürücülerine törene katılan protokol tarafından ödülleri verildi. Toplantının ikinci bölümünde, ticari araç sürücülerine EGM Trafik Güvenliği ve Çevre Eğitimi konusunda Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi’nden Komiser Mehmet Yüce ve TŞOF Psiko Eğitim Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yasak tarafından bilgilendirme semineri yapıldı.

Toplantıya Ait Fotoğraflar