Mersin Tasbit

TASBİT TOPLANTISI’NIN 7.’Sİ MERSİN’DE YAPILDI

 

MERSİN VALİSİ GÜZELOĞLU, “TÜRKİYE VE DÜNYADA TRAFİK ARTIK BİR TERÖR OLARAK TANIMLANACAK KADAR AĞIR KAYIPLARA YOL AÇMAKTADIR. TÜRKİYE BU ALANDA HİÇ İYİ BİR YERDE DEĞİLDİR VE ARTIK BU SORUNU AŞMAK ZORUNDADIR”

Tasbit Toplantı Resimleri için Tıklayınız.....

TŞOF BAŞKANI APAYDIN, “TÜRKİYE’DE TRAFİK SORUNU EN ÖNEMLİ SORUNLARIN BAŞINDA GELİYOR”

 

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye’nin dünyada en fazla trafik kazası yaşanan 10 ülkeden biri olduğunu belirterek, 21. yüzyılda küresel ölçekte önder ve güçlü olan Türkiye’nin artık bu sorunu aşmak zorunda olduğunu söyledi.

 

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde düzenlenen ‘Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı’nın (TASBİT) 7.’si Mersin’de yapıldı. Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıya Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Mersin İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı ile çok sayıda ticari araç sürücüsü katıldı.

Sinevizyon gösterileri ile desteklenen toplantıda konuşan Vali Güzeloğlu, şoförün, her şart ve ortamda mal ve can taşıyan, insanların kendisini emanet ettiği, insanları yarına ulaştıran bir kavram olduğunu vurguladı. Türkiye’nin gelişmesinde ve kalkınmasında şoförün hem çok önemli bir katkısı hem de çok büyük bir çabası olduğuna işaret eden Güzeloğlu, bu çerçevede eğitimin önemine değindi.

 

Türkiye ve dünyada trafiğin artık bir terör olarak tanımlanacak kadar ağır kayıplara yol açtığına dikkat çeken Güzeloğlu, “İstatistiki göstergelerde bir cümle olarak geçen binlerce insanın can kaybı, on binlercesinin beden ve yaralanarak kaybettiği işgücü kaybı ve büyük ekonomik kayıplar ne yazık ki, artık katlanılamaz bir haldedir ve Türkiye bu alanda hiç iyi bir yerde değildir, maalesef en fazla kazaya konu olan 10 ülke arasında yer almaktadır. Bunu değiştirmemiz ve düzeltmemiz gerekiyor” dedi.

Bunun, en başta şoförden başlayarak her kurum ve kuruluşun eğitim, denetim başta olmak üzere her ayrıntılı alanın yeniden tanımlanmasını gerektirdiğine işaret eden Güzeloğlu, “Keşke bu toplantıları çok daha geride ve eskide yapabilseydik. Çok sık ve güçlü bir şekilde bu eğitim çalışmalarına önem vererek üzerinde dursaydık. Altyapıyı iyileştiren, araç sayısı artsa da kaza oranını aza taşıyan yatırımları geriden başlatsaydık. Şimdi her ne olursa olsun çok güçlü bir başlangıç, çok güçlü bir buluşma görüyorum. Amacımız, güvenli ve kazalardan arınmış bir Türkiye’dir. 21. yüzyılda küresel ölçekte önder ve güçlü olan Türkiye artık bu sorunu aşmak zorundadır. Bize yakışan, şoför kardeşlerimize yakışan budur” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE EN FAZLA TRAFİK KAZASI YAŞANAN 10 ÜLKE ARASINDA YER ALIYOR”

 

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan da taşımacılığın bir uygarlık aracı ve göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Karayolu trafiğinin ise tüm dünyada en çok başvurulan bir taşımacılık aracı olduğunu ifade eden Avan, bu nedenle tüm çabalara rağmen trafik kazalarının, yol açtığı kayıpların büyüklüğü ile tüm dünya ülkelerinin gündeminde sürekli yer alan sorunların başında geldiğinin altını çizdi. Trafik kazalarının yüzde 30’unun kalkınmış, yüzde 70’inin ise kalkınmakta olan ülkelerde meydana geldiği bilgisini veren Avan, Birleşmiş Milletler’in (BM), 2020 yılına kadar tüm dünya ülkelerinde ölüm ve yaralanmaları yüzde 50 oranında azaltma yönünde çalışmalar yaparak bir karar aldığını ve tavsiye niteliğindeki bu kararı üye ülkelere gönderdiğini aktaran Avan, “Trafik kazalarının en yoğun yaşandığı 10 ülke Brezilya, Kamboçya, Kenya, Hindistan, Çin, Mısır, Meksika, Rusya, Vietnam ve maalesef Türkiye’dir. Bu 10 ülkeye BM fonlarından destek verilmekte ve ülkemiz de bu destekten yararlanmıştır. Ülkemizde trafik sorunu gündemimizin ilk sırasında yer almaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’de yük ve yolcu taşımacılığının yüzde 87’sinin karayolu ile yapıldığı bilgisini veren Avan, son 10 yılda nüfus yüzde 9, sürücü sayısı yüzde 55, motorlu araç sayısı yüzde 72 oranında artarken, trafik kaza sayısının yüzde 121, bu kazalardaki yaralı sayısının ise yüzde 55 oranında arttığına dikkat çeken Avan, şöyle devam etti: “Ölü sayısında ise yüzde 27 oranında bir azalış görülmektedir. Trafik güvenliğinde önemli mesafeler kat edilse de trafik halen önemli kayıplar verdiğimiz bir alan olma özelliğini sürdürmektedir. Kazaların önüne geçilmesinde ilk ve en önemli faktör insandır. Kazaların yüzde 99’u insan unsurundan kaynaklanmaktadır. Kişisel sorumlulukların bilincine varıp, kurallara uymada göstereceğimiz başarı, sorunun önemli bir kısmının ortadan kalkması için tek başına yeterlidir. Bu başarının sağlanması küçük yaşlardan itibaren başlayacak ve yaşam boyu sürecek bir trafik eğitimi çalışması ile mümkündür.”

 

“TRAFİK SORUNU BİR KÜRESEL HALK SAĞLIĞI SORUNU OLARAK KABUL EDİLİYOR”

 

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ise şoför esnafını bilgilendirmek için bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlattı. Geçen yıl Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte trafik kazalarının en çok yaşandığı 20 il belirleyerek ticari araç sürücülerine eğitim vermeye başladıklarını aktaran Apaydın, bu yılın ilk toplantısını da Mersin’de gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Trafik sorununun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insan yaşamını tehdit eden en önemli sorunların başında geldiğine işaret eden Apaydın, trafik sorununun Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlığı tehdit eden ‘küresel halk sağlığı sorunu’ olarak kabul edildiğini vurguladı. Şoförün trafik güvenliği konusunda eğitimli ve bilinçli olmasının, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kalabilmesinin, trafik güvenliğini de doğrudan etkileyecek bir durum olduğunu kaydeden Apaydın, bu çerçevede mesleki eğitim ve meslek standartlarının da çok Önemli olduğunun altını çizdi.

 

Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı da toplu taşıma hizmeti yapan şoför esnafının, aldığı malı veya canı en sağlam ve en güvenilir şekilde gideceği yere götürebilmesinin başlıca görevi olduğunu belirterek, “Her zaman kendimize bunu şiar edindik” dedi.

 

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu’nun, örnek trafik polisleri ve örnek şoförlere plaket ve ödüllerini verdiği toplantıda, Avan, Apaydın ve Sarı da Vali Güzeloğlu ile Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz’e plaket takdim ettiler.

Toplantı, ticari araç sürücülerinin bilgilendirilmeleri ile devam etti.