Afyonkarahisar Tasbit

tasbit_afyon4

Afyonkarahisar’da

“TASBİT”toplantısında alınan kararlar 20 ili kapsıyor.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği Karayolu Trafik Güvenliği konusunda düzenlenen TASBİT “Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı” Afyonkarahisar İkbal Termal Otel’de yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından Afyonkarahisar’da ticari araç sürücülerinin bilgilendirilmesi toplantısı yapıldı.

Ticari araç sürücülerine yönelik toplantıya, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik tasbit_afyon3Hizmetleri Başkanı Mustafa Doğan Kılınç, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Mustafa Solak, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Jandarma Komutanı Okçin Akşit, Emniyet Müdür Yardımcısı Abdurrezzak Avcı, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Konak, Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mevlüt Ülker, polisler ve çok sayıda ticari araç sürücüsü katıldı.

İkbal Termal Otel’de yapılan bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mevlüt Ülker, toplantıya katılanlara hoşgeldiniz diyerek toplantının amacına ulaşması temennisinde bulundu.

YÜKSEK CEZA PUANLARI İNDİRİLDİ

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, teşkilatın sıkıntılarının giderilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yüksek ceza puanları ile ilgili bir çalışma başlattıklarını belirten Fevzi Apaydın, ceza puanlarının 20 gibi yüksek rakamlara çıkarılmasının her gün yollarda olan binlerce şoför esnafının kısa zamanda 100 ceza puanını doldurarak sürücü belgelerine el konulmasına neden olduğunu hatırlattı. Bu konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildiğini anlatan Apaydın, Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddesinde değişiklik yapılarak 20 olan ceza puanının 10’a indirilmesini sağladıklarını belirtti.

1985 ve daha eski model kamyon, çekici, tanker ve otobüslerin bedeli karşılığında hurdaya çıkarılması işlemlerine, TŞOF’un önerisi ile kamyonet ve minibüslerin de dahil edildiğini aktaran Apaydın, böylece nakliyeci esnafının ekonomik ömrü dolmuş olan yaşlı araçlarını değerleri karşılığında elden çıkarma imkanını bulduklarını kaydetti.

Apaydın konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle şehir içinde toplu taşıma hizmeti sunan taksi, dolmuş ve benzeri araçlarda çalışan şoförlerimizin sigortasız olmaları, öteden beri sektörde sıkıntı yaratan bir durumdu. Sosyal Güvenlik Kurumunun Ekim/2010 tarihinden itibaren adı geçen araçlarda başlattığı denetimler neticesinde çok sayıda esnafımıza yüklü miktarlarda ceza kesilmiştir. Bunun üzerine Ekim/2010 ayında önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve ardından Sosyal tasbit_afyon2Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız makamında ziyaret edilerek denetimlerin acilen durdurulması sağlanmıştır.

Bununla beraber, Sosyal Güvenlik Kurumu’na şoförlerin sigortalılığı konusunda yapmış olduğumuz teklifimiz Kurum tarafından kabul edilerek 6111 sayılı Torba Kanunda, ay içinde 10 günden az çalışan şoförler için özel bir düzenleme yapılmış, bunların, 18 gün üzerinden prim ödemek suretiyle 30 günlük prim ödediği kabul edilerek sigortalı olmaları sağlanmıştır.

Sonuç itibariyle esnafımıza mali bir yük getirmeden şehir içi toplu taşıma araçlarında faaliyet gösteren şoförlerin sigortalı olmaları sağlanmış ve uzun yıllardır süregelen önemli bir sorun bu şekilde çözülmüştür” dedi.

Başkan Apaydın, “Bu toplantılarda; ticari araç sürücülerinin trafik güvenliği konusunda, trafik kurallarına uyma tutum ve davranışının kazandırılması amacıyla bilgilendirilmesi hedeflenmiştir. Uzmanlarımız, toplantı kapsamında, yurdumuzda meydana gelen trafik kazalarının sebep ve sonuç ilişkileri, kazaların çoğunun önlenebilir olaylar olduğu, bunun için de trafik kurallarına uymak, taşıt ve yol bilgisine sahip olmak gerektiği vb. konularda uyarılarda bulunacaklardır” dedi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mustafa Doğan Kılınç, mesleğinde 39 yılı bitirdiğini, 20 ay sonra yaş haddinden emekli olacağını hatırlatarak, trafik kurallarında yıllardır aynı şeylerin tekrarlanmasından usandığını söyledi. Eğitim, kurallara uyma, şu kadar kaza, şu kadar yaralı, şu kadar araç gibi terimlerde değişen bir şeyin olmadığını aktaran Mustafa Doğan Kılınç, Türkiye’de her ay 6 bin kazanın meydana geldiğini, bu kazalarda ise ortalama 280 ile 297 arasındaki kişinin öldüğünü ve 10 bin kişinin de yaralandığını kaydetti. Trafik Daire Başkanlığı’nın yılda yaklaşık 2 milyona yakın insan ile 60-70 bin civarındaki sürücüyü trafik kuralları konusunda eğittiğini anlatan Kılınç, bu şekilde bir sonuca varmanın güçlüğünden söz etti.

ÖĞRETMENLER TRAFİK POLİSİ OLSA

Bütün bunların bir muhasebesini yaptığını ileten Kılınç, ilginç bir teori öne sürdü. Trafik polislerinin öğretmenlerden seçilmesini öneren Kılınç, öğretmenlerin eğitim süreçlerinde pedagoji ve psikoloji eğitimi aldıklarını hatırlatarak bu kişilerin, insanların ruh halinden daha iyi anladığını söyledi.

Trafik polislerinin hepsinin polis merkezlerine çekilmesini isteyen  ve önce kalpleri eğitmek gerektiğini anlatan Kılınç, sözlerine şöyle devam etti: “Toplumsal yaşamın ana maddesi kurallardır. Demokrasi de kurallar bütünüdür, trafik de kurallar bütünüdür. İnsanoğlu da bu kurallara uyduğu sürece hayatında mutlu yaşar. Kurallara eğitimli insanlar uyacak. Eğitim veriyoruz neden uymuyorlar?”

TRAFİK KURALLARI HERKES İÇİN GEÇERLİ OLMALI

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, trafik kurallarının herkes için geçerli olması gerektiğini belirterek, makam ve mevki sahiplerine, trafik kurallarına uyulmaması durumunda ceza yazılmamasının toplumun diğer kesimlerine olumsuz yönde örnek olduğunu belirtti.

Balkanlıoğlu, “Trafik kuralları, herkese eşit şekilde uygulanmalı. Direksiyon başına geçtiğimizde de başkalarının haklarına riayet ederek aracı kullanmalıyız.” dedi.

Toplantıda konuşan Konuşmacıların ardından toplantıya katkı ve desteklerinden dolayı, Afyonkarahisar Valisi İrfantasbit_afyon1 Balkanlıoğlu, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan Kılınç, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Mustafa Solak ve İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli’ye teşekkür plaketi verildi.

Trafik güvenliğiyle ilgili başarı gösteren trafik polis memurları Mehmet Gülşen, Mustafa Yavuz ve Yücel Türkoğlu ile Örnek ticari araç sürücülerinden servis şoförü Remzi Alıcı, taksi şoförü İbrahim Özkara, nakliyeci Mıstan Çolak ve minibüs şoförü Kemal Adıbelli’ye plaket ve ödülleri verildi.

Ödül töreninden sonra (GRSP) Küresel Yol Güvenliği Ortaklığı Programlarının Genel Yöneticisi ve Genel Müdür Yardımcısı Gayle Dipietro, Birleşmiş Milletler tarafından 2010 yılında alınan karar gereğince meydana gelen kazalarda ölümlerin ve yaralanmaların 2020 yılına kadar yarıya indirilmesi konusunda bir eylem planının hazırlandığını ve BM’ye üye tüm ülkelere gönderildiğini belirtti. Bu ülkelerin eylem planı doğrultusunda hareket ederek trafik kazalarına bağlı ölümleri yarıya indirme konusunda kendi eylem planlarını hazırlayacaklarını belirten Dipietro, bu çerçevede BM Dünya Sağlık Örgütü’nün trafik kazalarının en fazla meydana geldiği 10 ülkede küresel yol güvenliği konusunda çalışmalar yaptığını söyledi.

Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı’ndan Komiser Mehmet Yüce, Trafik Güvenliği ve Çevre bilgisi konusunda; Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu  Psiko-Eğitim Müdürü Doç. Dr. Yeşim Yasak, Trafik Psikolojisi açısından Şoförlük mesleği ve güvenli araç kullanma konusunda seminer verdiler.

Toplantı gün boyu verilen seminerin ardından sona ererken, katılımcılara da ‘Katılım Belgesi’ verildi.