APAYDIN, “Kışın Trafikte Sis, Buz Ve Kara Karşı Tedbirli Olunmalı”

-“ZİNCİR VE HALAT BULUNDURMADAN YOLA ÇIKILMAMALI”

-“AŞIRI HIZDAN KAÇINARAK TRAFİK KURALLARINA RİYAET EDİLMELİ”

-“KAZALARDA HAYATINI KAYBEDENLERE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM”

ANKARA- Kışın sabah saatlerinde yaşanan zincirleme kazaların nedeninin çoğunlukla sis ve gizli buzlanmadan kaynakladığı belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Kuzey Marmara Otoyolu'nun Sakarya mevkisinde yoğun sis nedeniyle 7 aracın zincirleme olarak karıştığı trafik kazası sonucu 10 vatandaşımızın vefat ettiğini, 59 vatandaşımız da yaralandığını maalesef büyük bir üzüntü müşahede etmekteyiz. Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Kışın kazaların büyük çoğunluğu sabah erken saatlerde oluşan sis ve gizli buzlanma nedeniyle meydana geliyor. Vatandaşlarımız özellikle bu mevsimlerde  normal hızın yarısı kadar hızla kullanmalı ve mutlaka yol şartlarına dikkat etmelidir” dedi. 

-“ARAÇLARI KIŞ ŞARTLARINA UYGUN HALE GETİRMEDEN YOLA ÇIKMAYIN”

Kışın yola çıkacak tüm şoförlere uyarıda bulunan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın,“Kışın araçlarınızı kış şartlarına uygun hale getirmeden yola çıkmayın.En fazla gizli buzlanmanın olduğu köprü üstlerinde ve virajlardatüm şoförler araçları daha dikkatli ve yavaş kullanmalı.Öte yandan kış lastiğini belirlenen zamanlarda kullanmak ticari araçlar için yasal zorunluluktur. Özel araçların da kış şartlarına uygun lastik kullanmasında büyük fayda vardır. Kış lastiği buzlu zeminde yüzde 20 daha kısa fren mesafesi sağlar. Karlı veya buzlu yollarda lastiklerinizin havasını düşürmeyin. Lastiklerin tabanları yola tam olarak oturmalıdır.” diye konuştu.

-“ARAÇ BAKIMI ZAMANINDA VE EKSİKSİZ OLARAK YAPILMALI”

Hiçbir trafik kazası yaşanmadan herkesin gideceği yere ulaşması temennisinde bulunan Apaydın,“Araç lastiğinden tutun, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımının zamanında ve eksiksiz yapılması gerekmektedir. Ayrıca, radyatörlere ve cam suyuna antifriz koymayı unutmayın. Balatalar, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir. Bilhassa şehirlerarası yola çıkacakların zincirsiz ve çekme halatsız yola çıkmamaları ve araçlarının bakımını yapmadan trafikte seyretmemeleri büyük önem taşımaktadır.Dileğimiz, karayollarımızda hiçbir trafik kazasının yaşanmaması, insanlarımızın kazasız ve belasız gidecekleri yerlere ulaşmalarıdır.Bir aracın hızının yüksek olup olmadığına karar verirken, hem yasal hız sınırı hem de aracın içinde bulunduğu ortamın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Gizli buzlanmaya dikkat edilmelidir. Kar yağışı, sis ve tipi nedeniyle görüş mesafesinin azaldığı ve görme ve görünme özelliği kritik hale gelmektedir. Uzun mesafeli bir yolculuğa çıkmadan önce güzergâh planlaması yapılmalıdır. Varış noktası ve tahmini varış süresi gibi bilgiler ile yola çıkmadan önce hava ve yol koşulları konusunda bilgi edinilmelidir”şeklinde konuştu.